vfonds ontvangt ruim 3,5 miljoen van BankGiro Loterij

07/02/2013

Deelnemers BankGiro Loterij geven ruim 64 miljoen euro aan cultuur in Nederland

Bedankcampagne


Dankzij haar 650.000 deelnemers kan de BankGiro Loterij dit jaar ruim 64 miljoen euro schenken aan cultuur in Nederland. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam reikte de BankGiro Loterij de bedragen uit aan meer dan 65 culturele organisaties.

Door mee te spelen met de BankGiro Loterij steunen deelnemers alle vormen van cultuur in Nederland en maken zij kans op prijzen. In 2012 kochten zij loten voor in totaal 128.418.493 euro. De helft daarvan is bestemd voor cultuur. De loterij kan zo 64.209.247 euro schenken aan vele organisaties, waaronder het vfonds, Het Rijksmuseum, het Fries Museum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Nieuwe Kerk, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting DOEN en Vereniging De Hollandsche Molen. De andere helft is bestemd voor het prijzenpakket van de loterij en voor operationele kosten. Het vfonds ontving een mooi bedrag van € 3.530.267,-

Koninklijke projecten
De BankGiro Loterij schenkt een bijdrage aan drie koninklijke projecten. Nationaal Museum Paleis Het Loo ontvangt ter ere van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden een bedrag van 715.715 euro voor de realisatie van een bijzondere tentoonstelling over de drie koningen die aan de wieg stonden van het huidige Nederland en de eeuw van de drie koninginnen die hun werk voortzetten.

Beeld en Geluid kan rekenen op 559.200 euro voor de zoektocht naar de mooiste koninklijke amateurvideo’s uit de periode 1980–2005, met als resultaat een tentoonstelling, een documentaire en een publieksprijs. De BankGiro Loterij schenkt Het Scheepvaartmuseum 1 miljoen euro voor de restauratie van de Koningssloep. Deze Koninklijke sloep krijgt een mooie plaats bij het museum zodat de bezoekers er straks weer van kunnen genieten.

Forse impuls voor Van Gogh Museum voor vernieuwing entreegebied
Het Van Gogh Museum ontvangt de komende drie jaar een extra jaarlijkse bijdrage van 1.500.000 euro als eerste forse impuls voor het ambitieuze wervingsplan voor een volledig nieuw entreegebied aan het Museumplein.

Bijdrage voor restauratie Theater Carré
Drie musea ontvangen voor het eerst steun van de BankGiro Loterij. Het Stedelijk Museum, Eye Filminstituut en Museum Catharijneconvent krijgen een jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro. Ook is er ruimte voor tien eenmalige schenkingen. Zo krijgt Museum Belvédère in Oranjewoud 200.000 euro voor vernieuwing van de museumwinkel en uitbreiding van het depot. De BankGiro Loterij geeft 350.000 euro voor restauratie van de Drommedaris in Enkhuizen. Theater Carré ziet 1 miljoen euro tegemoet voor een verbetering van de foyers en flexibilisering van het toneel.

www.bankgiroloterij.nl