vfonds verleent steun aan Erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland

20/02/2012

Het vfonds heeft subsidie toegekend aan het erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland dat in de zomer van 2012 plaatsvindt. Met deze steunverlening is de basisfinanciering van het festival gegarandeerd. Het festival heeft tot doel bezoekers op laagdrempelige wijze te laten kennismaken met de rijke militaire geschiedenis van de provincie Gelderland – en heeft vooral aandacht voor de effecten van dat verleden op landschap, burgers en militairen. Gelegerd in Gelderland wordt georganiseerd door stichting Gelders Erfgoed, Gelders Archief, Gelders Genootschap en CODA Museum, deze vier organiserende partners investeren gezamenlijk ca. 2400 uur in het festival.

De projectorganisatie van Gelegerd in Gelderland is momenteel druk met de voorbereidingen van het festival. Tal van organisaties die zich bezighouden met erfgoed, kunst en cultuur en geschiedenis ontwikkelen activiteiten als onderdeel van het programma. Het festival bestaat uit een groot aantal activiteiten waaronder tentoonstellingen, boekpublicaties, nagespeelde veldslagen en belegeringen van kastelen, wandel- en fietsroutes, concerten, lezingen en kinderactiviteiten. In het kader van het festival is er een educatief aanbod met onder andere een gratis afscheidsmusical die beschikbaar is voor alle Gelderse basisscholen en een historisch getint Vakantieboek voor kinderen.

De website www.gelegerdingelderland.nl zal informatie bieden over alle activiteiten en wordt ontwikkeld als een virtuele ontmoetingsplek en als verzamelplaats van informatie, verhalen en foto’s. Op de website zijn binnenkort ook de standplaatsen van de Bandritzer 561 te vinden.

Bandritzer 561
Een van de onderdelen van het festival is een intrigerende multimediashow die de verschillende onderdelen van het festival met elkaar verbindt: de Bandritzer 561. Is het een tank? Een graafwerktuig? Een achtergelaten militair project? Een tijdmachine? Dit geheimzinnige voertuig wordt speciaal voor het festival ontwikkeld. In de zomer van 2012 reist dit opmerkelijke object door Gelderland. Hij is steeds dáár aanwezig waar een bijzondere festivalactiviteit plaatsvindt. In de Bandritzer 561 maken bezoekers aan de hand van korte maar opmerkelijke filmscènes een reis langs belangrijke episodes uit de Gelderse militaire geschiedenis.

De realisatie van de Bandritzer 561 wordt mogelijk gemaakt dankzij het vfonds. Gelegerd in Gelderland krijgt gedurende de festivalperiode de beschikking over de Bandritzer 561. Na het festival zet het vfonds de Bandritzer 561 in voor bijzondere activiteiten en voorlichtingsdoeleinden, vooral bij oorlogs- en verzetsmusea en bijvoorbeeld bij bevrijdingsfestivals.

“De Bandritzer is voor ons de tijdmachine die we willen; aandacht voor het verleden en daarmee investeren in behoud van vrede voor de toekomst. Geschikt voor jong en oud snel maar wel met een duidelijk doel. VREDE!”, aldus Ton Heerts, directeur vfonds.

De Koninklijke Landmacht draagt zorg voor het transport van de Bandritzer 561 en ondersteunt het festival op deze wijze.

Rijke geschiedenis
De militaire geschiedenis is in Gelderland op allerlei plekken zichtbaar, maar zeer verspreid. Op de Veluwe zijn tal van kazernegebouwen en schietterreinen aanwezig. Het koloniaal militair verleden wordt verbeeld in Museum Bronbeek te Arnhem. Er zijn in de provincie tal van plekken die herinneren aan gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. De Gelderse musea, archieven en historische verenigingen bezitten een grote hoeveelheid materieel en immaterieel erfgoed over oorlog. Het festival Gelegerd in Gelderland legt een verbinding tussen deze getuigenissen van het militaire verleden en maakt deze toegankelijker voor het grote publiek. Daarmee sluit Gelegerd in Gelderland aan bij de nog steeds groeiende belangstelling voor militaire geschiedenis, van Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog tot Romeinen en Middeleeuwen - maar ook bij de actualiteit en de toenemende aandacht voor de rol van veteranen in oorlogen en vredesmissies.

Opening
Het festival wordt feestelijk geopend op zaterdag 23 juni 2012 bij Museum Bronbeek in Arnhem. Tijdens een spetterend evenement kan het publiek die dag nader kennismaken met hoogtepunten uit de Gelderse militaire geschiedenis. De slotmanifestatie van het festival zal op 22 september 2012 plaatsvinden in Ede. Dit gebeurt gelijktijdig met de jaarlijkse Airborneherdenking en luchtlandingen op de Ginkelse Heide. Een spectaculair programma is in voorbereiding in samenwerking met de Gemeente Ede en Airborne Feelings. De epiloog van het festival zal deel uit maken van de Slag om Grolle in Groenlo in oktober 2012.

Eerder zegden ook de provincie Gelderland, het VSB fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Mondriaan Stichting al financiële bijdragen toe om het festival mogelijk te maken.

www.gelegerdingelderland.nl